İlkbahar bahçe bakımı; Doğanın bir parçası olan bahçeniz, ilkbaharla hayata yeniden gözlerini açar. Ağaçların yaprakları yeşerir, çiçekler açar, havada ılık esintiler tazeliği müjdeler ve bahçede bahar hazırlıkları başlar.
Böylece size de çok iş düşer. Baharın size verdiği enerji ile bahçenize özel zaman ayırabilir, kendinizi daha zinde ve tazelenmiş hissedebilirsiniz. Bugünler, bahçenizi sıcak mevsime hazırlamak için kolları sıvamanın tam zamanı. Hazırlık başlasın!
Önce bahçede kullanılacak ekipmanları, makineleri ve aletleri kontrol edin, bakımlarını yapın. Eksik malzemeler varsa onları tamamlayabilirsiniz.
Kışın yağışlı havalardan sonra bahçede bulunan toprak hala nemlidir ve bu durum da toprağı rahat işlememizi sağlar. Bu dönem toprağın işlenmesi için uygun bir dönemdir.
İlkbahar bahçe bakımı ile bahçedeki çiçeklerin renkleri geri gelsin!
Sonbaharda bahçenize lale, sümbül, nergis gibi soğanlı bitkiler dikilmişse, şimdi onların uyanma zamanıdır.
Birbirinden güzel renklerle çiçek açmalarını seyretmek ilkbaharın en keyifli yanıdır. Diyelim ki sonbaharda bu bitkileri ekmediniz, o zaman aynı etkiyi yaratmak için bahçenize açmış sümbüllerden satın alabilirsiniz. Ayrıca, kışın soğuklarından korumak için korunaklı yere aldığınız saksıları, gelen baharla birlikte tekrar ortaya çıkarıp yerlerine yerleştirebilirsiniz. Peki bahçenizde bir yandan renkli çiçekler açarken, bir yandan da sebze fidanlarının yeşermesine ne dersiniz? Bunun için sebze tarhları oluşturabiliriz. Ama öncelikle ilkbahar bahçe bakımı temelinde olan toprağını havalandırıp hayvan gübresi ile besin takviyesinde bulunmamız gerekir.
Budama zamanını kaçırmayın.
ilkbahar bahçe bakımı esnasında kaçırmamanız gereken kurallardan biri ağaçların düzenli ve kuvvetli bir şekilde gelişmeleri için budama yapmak şarttır. Budama ile bitkiler daha verimli hale getirilir. Bunun için de en uygun zaman ilkbahar mevsimidir. Odunlaşmış bitkilerde kırık, ezik, sık veya eğri büyüyen dalları budamak gerekir. Süs ağaçlarını, çalıları ve yeşil aksamlı çit bitkilerini belirli bir forma sokmak için budama yapılmalıdır. Meyve ağaçları, güller ve ortancalar, Mart ayının 2. haftasına kadar budanmalıdır. Budamalar uzman kişilerce yapılmalıdır. Ayrıca, sarmaşıklardaki kurumuş dallar da temizlenmelidir.
Gübreleme ve ilaçlama şart!
ilkbahar bahçe bakımı önemli konularından biride doğru gübreleme ve ilaçlamadır.
Kıştan çıkan bütün bitkilerin, uyanma döneminde besinsel desteğe, yani gübreye ihtiyaçları vardır.
Özellikle meyve ağaçları bu dönem rengarenk çiçeklenmeye başlayacağından, çiçeklenmeyi ve dolayısıyla meyve miktarını arttırıcı fosfor ağırlıklı gübreler kullanmak gerekir.
Bitkilerde olası yer değişiklikleri genellikle kışın yapılır. Fakat bu kış gereken değişiklikleri yapmadıysanız, bu işlemi bir an önce tamamlamanız gerekir.
Ama dikkat! Doğayı uyandıran ilkbahar, bitki zararlılarını ve hastalıklarını da uyandırır. Mart ayı ile birlikte özellikle meyve ağaçlarında önlem alınmalı, ilaçlama yapılmalıdır. Dikkat etmeniz gereken diğer bir husus ise sonbahar bahçe peyzaj için yapılması gereken işlemlerin farklı olduğudur. Sonbaharda yaptığınız işlemleri ilkbaharda yapmaktan kaçının.
İlkbahar Bahçe Bakımı yapılırken dikkat edilmesi gerekenler
- Mart ayının sonunda ve nisan ayının ilk haftalarında bitkiler uyku döneminden çıkıp besin maddesi tüketmeye başlar. Bundan dolayı, onların ihtiyacı olan besin maddeleri dışarıdan suni gübre
olarak N-P-K kompoze gübre verilir. Bu aylarda en çok azota ihtiyacı olacağı için, özelikle azot oranı yüksek gübreler tercih edilir. - Şimdilerde budama işlemleri yapılabilir (form budaması, derin budama dediğimiz bitki gençleştirmek için yapılacak budamalar). Fakat meyve ağaçlarında gözler uyanmış, çiçek dönemi başlamış ise budama yapılamaz.
- Meyve ağaçlarında sürgün göz aşısı yapılabilir. Ama aşı için gerekli kalemlerin, mart-nisan aylarında alınmış olması gerekir.
- Yine bu aylar hastalık ve zararlıların belirdiği bir dönemdir. Bunlara karşı kimyasal önlemler alınmalıdır. Bu önlemlerde insektisit (böcek) ile fungusit (mantar) ilaçlamaları beraber yapılmalıdır. Zararlılara karşı örneğin bağ maymuncuğuna karşı uygun kimyasal mücadeleyi gerçekleştirmekte fayda var! Bu zararlı, yeni sürgünleri yemek suretiyle bitkilere zarar verir. Aman dikkat diyelim!
- Bu tarihten itibaren artık bitkilerin yeri değiştirilmez ve çıplak köklü bitkilerin dikimi yapılmaz.
- Mart- nisan aylarında çim artık hızlı gelişmeye başlar. Çime azot oranı yüksek gübreleme yapılması önemlidir.
- Çim alanlarda ara ekim dediğimiz tadilatlar yapılabilir. Serpme çim metodu ile çim alanlar oluşturulabilir.
- Pek çoğumuzun aklını kurcalayan soru işaretlerinden biri de çim uzunluğu konusudur. Çimler 8 cm’e ulaştığında biçim işlemi yapılmalıdır. Çim biçme 4 cm şeklinde olabilir ve bu mevsimde 4 cm uzunlukta kalacak şekilde biçilebilir.
- Çim alanlar her hafta biçilmelidir.
- Unutulmaması gereken noktalardan biri de, çim alanlarda tırmıklama yöntemi ile ölü yüzeylerin temizlenmesi ve havalandırma yapılmasıdır.
- Bitki dipleri çapalanmalı ve kışın kapatılan bitki çanakları tekrardan açılmalıdır.
- İlkbahar bahçe bakımı esnasında bu aylarda yabani ot kontrolü düzenli şekilde yapılmalıdır. Yabani ot kontrolünde kimyasal yöntemlerin yanında mutlaka fiziksel yöntemlerin uygulaması da ihmal edilmemelidir.