Toprakla uğraşmanın tadını, kendi yetiştirdiğiniz sebzeyi sofranızda görmenin keyfini yaşamanız için, mutlaka bahçeniz olması gerekmiyor neden balkonda sebze bahçesi olmasın. Apartman dairesinde bile kendinize ait bir sebze bahçesi yaratabilirsiniz. İhtiyacınız olan tek şey, ufak ya da büyük bir balkon.
Balkonda Sebze Bahçesi Hazırlıkları
Tazecik domates, dalından kopmuş biber, hatta belki biraz salatalık bulmak için sadece balkonunuzun kapısını açmaya ne dersiniz? Bahçeniz olmasa bile organik bahçecilik yapabilir, yani bitki yetiştirmek için doğal ürünleri ve organik üretim tekniklerini kullanabilirsiniz. Size gereken, mutfak camının önünde, sebze saksılarınızın sığabileceği kadar genişlikte olan küçük bir çıkıntı ya da balkon. Bu konuda şu an için tek kötü haber, tohum atma sezonunu geçirmiş olmanız. Ancak merak etmeyin, bu keyifli uğraştan henüz mahrum kalmış değilsiniz… Oldukça ucuz fiyatlara alacağınız sebze fidelerini balkonunuzun dekorasyonuna uygun, muhtelif boyutlarda şık saksılara hala dikebilirsiniz. Sebzelerin çoğu mevsimlik olacaktır. Ancak, farklı bitkilerle yıl boyunca küçük bahçenizi canlı tutmak ve verim almak mümkün. İsterseniz sadece domates ve biberle sınırlı kalmazsınız. Ama çok emek isteyen ürünlerin dekoratif olanlarını seçmeniz, bahçe görselliğini sağlamak adına faydalı olacaktır.
Balkonda Sebze Bahçesi Yapımı
Kullanacağınız toprağı, torf karışımlı, gübreli ve steril funda toprağı olarak seçin. İlk 3-4 hafta besin takviyesine gerek yok ama, daha sonra suni gübrelerle takviyeler yapılabilir. Sonraki dönemlerde belli periyotlarda gübrelemeye devam edin. Besin gerektiğinde suni gübre kullanılmamalı, tabii gübrelerden toprağa az miktarda karıştırılmalıdır.
Domates, biber ve patlıcan isterseniz fide olarak yetiştirilebilir. Domates, dikey kök yapan bir bitki olduğu için daha derin bir saksı kullanın. Sebzelerin çoğu bol güneş ister. Saksı seçiminizi tahta, plastik veya toprak saksılardan yana yapabilirsiniz. Bizim önerimiz, toprak saksıları tercih etmenizdir. Çünkü, biriken suyun dışarı atılması toprak saksılarda daha kolay olur. Saksının iyi drenajlı ve yeteri kadar derin olması gerekir. Derinlik en az 25-30 cm civarında olmalıdır. Tırmanıcı bitkiler söz konusuysa, 1.5-2 m uzunluğunda ince ama sağlam bambu kullanmalısınız. Meyveleri ağırlaşan, salatalık, patlıcan, domates gibi sebzelerde bambunun sağlamlığından faydalanmak gerekir.
Rüzgarlı alanlarda tedbir alınmalı, balkonun en korunaklı ve aydınlık yerine yada camdan bahçe içine saksılar koyulmalıdır. Sıkışık dikilen sebze fideleri, hastalığa davetiye çıkarabilir. Bu fidelerin boyları gereksiz uzar, bitkiler cılızlaşır. Eğer yapraklarda yaprak biti görülürse, arap sabunlu su veya sirke ile silmekte fayda var. Toprak kurudukça sulamak en doğru su verme tekniğidir. Balkonda sebze bahçesi için bitki altlarına sarımsak dikerek birçok hastalığı önlemiş olursunuz. Salyangoz için küçük kaplara bira koyarak, salyangozun bitkinizin yapraklarını yemesine önleyebilirsiniz.