Bahçe bakımının en keyifli sonuçlarından biri de bitkilerin daha taze ve daha uzun süre çiçek açarak sizi ödüllendirmesidir. Sizin için baharda çiçek coşturmanın püf noktaları ve çiçeklerin ömrünü uzatma yazısını yazdık.
Baharda çiçek coşturmanın püf noktaları 1: Ayıklama
En basit anlatımıyla yeni açan çiçeklere ve tomurcuklara zarar verebilecek solmuş çiçeklerin toplanması işlemidir. Geçmiş çiçekleri ayıklama işlemi büyüme mevsiminde yapılacak en faydalı aktivitedir. Bitkilerle daha yakın temas kurmanızı sağlar, karmaşık çiçek formlarını ve kokularını hissetmenize, aynı zamanda oluşmuş ya da oluşacak problemleri fark etmenize olanak tanır. Ayıklanmayan solmuş çiçekler bitkide hastalık oluşumunun kaynağıdır. Eğer çiçeğinizi dekoratif değeri için yetiştiriyorsanız veya taze tohum elde etmek derdinde değilseniz, ayıklama yaparken gelişen çiçek başını koparın. Baharda çiçek coşturmanın püf noktaları arasında en önemlisidir, çünkü bitkiler enerjisini çiçek açma yerine tohum üretimine çevirmeye eğilimlidir ve bir süre sonra tohuma kaçarlar.
Tek yıllık bitkiler nasıl ayıklanmalı?
Birçok tek yıllık bitki tohuma kaçtığında solar ve ölür. Bu bitkilerin bütün yaz boyunca çiçek açmalarını sağlamak için başparmak ve işaret parmağınızla onları düzenli bir şekilde ayıklayın, hemen tohum kesesinin üzerindeki çiçek başını budayın. Daha sert gövdeli bitkiler için mutfak veya çiçek makası kullanın. Geride uzun ve sürgün vermemiş gövdeler bırakmayın, çünkü bunlar kahverengiye döner ve bütün olumlu etkiyi yok eder. Çiçeklenmeyi uzatmak için solan çiçekleri düzenli olarak ayıklamanız gerektiğini unutmayın.
Çok yıllık bitkiler nasıl ayıklanmalı?
Birçoğunun ömrü, bahçe makası ile düzenli ayıklama ile uzatılabilir ve bu şekilde görünümleri büyük ölçüde güzelleşir.
Hezaren çiçeği (Delphinium), Acıbakla çiçeği (Lupin), Sığırkuyruğu (Verbascum), Penstemon çiçeği, Çan çiçeği (Campanula): Henüz bütün çiçekler solmadan önce en alttan, hemen bir yan sürgünün üzerinden çiçekli ana gövdeyi kesin. Bu işlem küçük, ikincil çiçekli sürgünlerin çıkmasına fırsat verir.
Papatya çiçekleri: Shasta yani Beyaz ay papatyası (Leucanthemum), Bodrum papatyası (Osteospermum), Öküzgözü papatyası (Anthemis) ve Gayret çiçeği (Gaillardia)
Geniş tekil çiçekler: Uyuzotu (Scabiosa), Şakayık çiçeği (Paeonia), Kaplan zambak (Daylily), Yıldız çiçeği (Dahlia), Süsen (Bearded Iris).
Güller nasıl ayıklanmalı?
Çiçek makası kullanmak baharda çiçek coşturmanın püf noktaları arasındadır. Bir küme gül veya tekil gül, hatta çardak gülü dahil bütün gül çeşitleri arasındaki solmuş yaprakları kesin. Çalı formundaki güllerde arkasından güçlü goncalar gelen zayıf gül dallarını keserek, gülün yeniden açmasını sağlayabilirsiniz.
Çiçeklerin ömrünü uzatma
Kendi haline bırakıldığında normalde bir veya iki defa çiçek açacak olan bazı bitkiler, çiçek makası ile budandığında ve yeniden canlandırmak için iyi beslenip sulandığında peş peşe çiçek açacaktır. Bazıları çiçek açmasa da yeniden doğmuş gibi hastalıktan kurtulmuş olurlar, parlak yapraklarla donanırlar, taze ve genç görünürler. Çiçeklerinizin yazdan sonbahara kadar uzun ömürlü olmasını sağlamak ve dekoratif çiçek başlarının keyfini çıkarmak için çalılar, sarmaşıklar, çok yıllık ve tek yıllık bitkilerden oluşanlar da dahil olmak üzere bahçede birçok dekoratif çalışma yapabilirsiniz.
Baharda çiçek coşturmanın püf noktaları 2: Çiçeklerinize enerji verin
Bahçe bakımının kurallarından biri de çiçeklerinize enerji vermektir; çiçekten bir şeyleri kestiğinizde, bir sürgünü veya yaprağı kopardığınızda, bitkiye onu tekrar yetiştirecek enerjiyi vermeniz gerekir. Bahar yağmurları ve ılık güneş ışıkları ile coşan yapraklar daha sonra zayıflayabilir. Fakat biraz ilaç ve bir doz gübre sonrası hızlı bir makaslama ile yeniden çiçek açması sağlanır. Bunu aşağıdaki bitkilerde rahatlıkla deneyebilirsiniz:
•Sarmaşık çan çiçeği (Creeping campanulas) (bazıları)
•Sardunya (Geranium) (cranesbill) (çoğu)
•Benekli ballıbaba (Lamium maculatum) (deadnettle)
•Kedi nanesi (Nepeta x faassenii) (catmint)
Nokta atışıyla besleme ve sulama yapın
Çevre bilincinin arttığı bu zamanlarda, bahçenin sadece gerekli yerini, üstelik en etkin bir biçimde sulamak çok önemlidir. Bunun için, kış biterken yağışlar sayesinde zaten nemlenmiş zemine, derin gübre örtüsü uygulayarak oradaki nemi muhafaza etmek gerekir. Benzer şekilde fazla gübre vererek ya da yanlış karışım kullanarak faydadan çok zarar verebilirsiniz. Buna karşın, iyi belirlenmiş beslenme programı ve sulama ile güçsüz ve su tutamayan topraklarda ve az yağmur düşen yerlerde bile bitkileri canlı tutabilirsiniz. Gözünüz hava durumunda olsun zira beklenmeyen kurak bir ilkbahar, bitkilerinizin gelişiminde sorun yaratabilir. Tomurcuklar oluştuğunda toprak aşırı kuruysa, kışta ve baharda çiçek açan bazı bitkiler bundan zarar görebilir. Örneğin duvar kamelyaları, tomurcuklarının dökülmemesi için sonbahardan ilkbahara kadar sık sık sulanmak ister. Aşırı sıcak yazlarda, nem seven Altın Sarısı (Rudbeckia) ve Grip otu (Eupatorium) solmayı önlemek için canlandırıcı mahiyette biraz su ister.
Çiçekleri besleyin
Çiçekler potasyum ister. Potasyumun kimyasal sembolü K’dır ya da potasyum hidrat olarak bilinir. Eğer bitki çiçek vermede utangaçsa potasyum eksikliği çekiyordur ya da gür ve yapraklı büyümeye yol açan bol nitrojenli besinlerle fazla beslenmiş olabilir.
• Aslanpençesi yetiştirenlere Çiçek aranjmanı yapanların favori çiçeği Aslanpençesi (Alchemilla mollis) kıvrımlı ve içe doğru çukur yaprakları üzerinde köpük köpük limon rengi çiçekler açar fakat yaz ortasında tohumlar oluşur ve yapraklar ihtişamını yitirir. Henüz tohuma kaçmadan önce bir makasla ya da çim biçme aletiyle yer hizasından keserek sadece istenmeyen arsız fideleri engellersiniz, aynı zamanda iyi bir sulama ve bir doz gübre ile yeni yapraklar elde edersiniz.
• Aklınızda bulunsun! Uzun süre yaşayan ve çekici çiçek başı üreten bitkileri ayıklamayın, çünkü bunlar çiçeğin teşhirini sonbahara kadar uzatır. Üstelik aranjmanlar için de kullanışlıdır. Buna en iyi örneklerden bazıları şöyledir: Dekoratif çiçek soğanı, Çörekotu çiçeği (Nigella), Boğadikeni (Eryngium), Gelincik (Papaver rhoeas), Yabani enginar (Cardoon), Mavi Dünya (Echinops).
İşlemleri tamamlamanıza müteakip baharda çiçek coşturmanın püf noktaları bölümünü ve çiçeklerin ömrünü uzatma hakkında bilgiye sahip oldunuz. Şimdi çiçeklerinizin yanına giderek öğrendiklerimizi uygulayalım. Unutmadan kokulu çiçeklerin bakımı için farklı bakım yöntemleri vardır. Peyzaj başlıklı makalemize göz atmayı unutmayın.