Sonbahar çim bakımı (Eylül-Ekim-Kasım) için gerekli maddeleri sizler için listeledik.
Eylül ayında yapılması gerekenler: Bu ay da düzenli çim biçimine ve sulamaya devam edilmelidir. Yağışlı günlerde sulama sisteminizi kapatmayı unutmamalısınız. Yağışlarla beraber salyangoz, sümüklü böcekler ve solucanlar bahçeniz de sık görmeye başlayacaksınız. Bu zararlılar için ilaçlama yapabilirsiniz. Bu ay çim ekimi için en uygun aydır. Çimleriniz de boşluklar var ise önce tırmıkla sarılarını çektikten sonra tohum atmalısınız. Eylül ayında da zararlılarla ve hastalıkla mücadele etmelisiniz. Eylül ayında 1 kez amonyum nitrat gübresi kullanabilirsiniz. Çimlerde yosunlaşma var ise amonyum sülfat gübresi de kullanılabilir.
Ekim ayında yapılması gerekenler: Ekim’in ilk 2 haftası hala çim ekimi yapabileceğiniz son zamanlardır. Bu ayda 1 kez amonyum nitrat gübrelemesi yapın. Çimlerde yosunlaşma var ise amonyum sülfat gübresi kullanılabilir. Sararan ve dökülen yapraklar temizlenmeli. Bunun için yaprak toplama makinesi kullanabilir ya da bu toplama işlemini yelpaze yardımı ile yapabilirsiniz. Çimin gelişimine göre çim kesimi devam edilmelidir.
Kasım ayında yapılması gerekenler: Kasım ayı içerisinde çimin uzama aralığına bağlı çim kesimi yapılır. Düşen yapraklar toplanmaya devam edilir.
Sonbahar çim ekimi ve ara ekim uygulaması
Sonbahar Çim ekimi: Toprağın özelliğine göre, toprağı ortalama 15-20 cm derinlikte işleyin. Metrekareye 50-60 gr. çim tohumu gelecek şekilde (6’lı ya da 7’li karışım tercih edin) tohumları homojen bir şekilde atın. Sonra attığınız tohumların üzerine 1-1,5 cm kapak toprağı serin. Toprağın sıkışmasını sağlamak ve toprağı düzeltmek için üzerinden silindirle geçin. Son olarak tüm alanı sulayın.
Ara ekim uygulaması: Bir tırmık vasıtasıyla mevcut çimin üzerindeki tortuları, sararmış ve kurumuş çimleri temizleyin. Çim köklerini havalandırın. Havalandırılan çim üzerinde boşluk ya da açıklık olan alanlara çim tohumu serpin. Üzerine 1-1,5 cm kapak toprağı serin. Silindir ile toprağı düzeltip, sıkıştırın. Son olarak homojen bir şekilde sulayın.
Sonbahar çim bakımı için kullanabileceğiniz çim türleri
Lolium (İngiliz çimi): Çim alanlarda çok kullanılan ılıman kuşak bitkisidir. Genelde kısa ömürlü, çok yıllıktır. Sıcak havalarda dikkat edin, ömrü kısalır.
Poa Paratencis: Onu serin ve nemli tutabiliyorsanız muhtemelen çok iyi gelişecektir. Bol bol sulayın ama merak etmeyin, kuraklığa dayanıklıdır.
Poa: Kurağa ve sıcağa gelemeyen bir türdür. İnce tekstürlü, basılmaya dayanıksızdır.
Fetsuca (Yumaklar): 100 kadar türü vardır. Ilıman ve serin iklim bitkisidir. Ayakkabılarınızı çıkarıp üzerinde rahat rahat stres atabilirsiniz. Çünkü basılma ve çiğnenmeye dayanıklıdır.
Agrotis (Tavuslar): Bu türü daha çok parklarda ve spor alanlarda görürsünüz. Çünkü genelde buralarda kullanılırlar.
Cynodon Dactylon (Bermuda çimi): Kurağa, sıcağa, soğuğa (aşırı donlar hariç) dayanıklı, çabuk yayılan ve ince yapraklı bir türdür. Basılmaya, çiğnenmeye dayanıklıdır. Kışın çim görüntüsünü kaybeder, ama ilkbaharla beraber yeşil rengini tekrar alır.
Cynodon Transvaalensis (Uganda çimi): Son zamanlarda sıkça kullanılır. İnce yapraklı sık dokuludur. Kurağa, sıcağa, soğuğa dayanıklıdır. Çabuk yayılır. Basılmaya, çiğnenmeye dayanıklıdır. Kışın çim görüntüsünü kaybeder, ilkbahar da kesimler beraber yeşil rengini alır.
Zoysia (Kore veya Japon çimi): Yoğun ve alçak yetişir. Yüksek kaliteli olmakla birlikte, büyüme hızı düşüktür. Yaprakları sert olduğundan biçimi zordur.
Loretta: Dayanıklıdır. Kalın tekstürlü, sıcağa dayanıklıdır. Üzerinde rahatça gezebilirsiniz, basılmaya elverişlidir.
Sonbahar çim bakımı esnasında yaşlanmış, yorgun çimlerinizi yenileyin.
Hepimizin hayali, koyu, sık ve yeşil bir çim… Ve bu çimin üzerinde çıplak ayakla dolaşıp sadece çimi hissetmek… Ama peki baharda tüm umutlarla yaptırdığınız çimin rengi açılmaya başladıysa, seyrekleştiği için toprak görünüyorsa? Bunun birçok nedeni olabilir.
Nem oranı çok yüksek havalardan, aniden bastıran yağışların ardından tekrar bunaltıcı sıcakların yaşandığı bir yazdan sonra, bizim bile dengemiz şaşmışken bahçenizde bulunan çimlerin sağlıklı ve normal olmasını beklemek inanın çok zor. Ancak, çimlere takviyelerde bulunup mantar ilaçlamaları ve ilave gübreleme yaptıranlar bu dönemi daha sağlıklı atlatabilirler.
Çim ekimi için en uygunu Eylül ayında çim ekimi yaptırmayı düşünüyorsanız, dikkat etmeniz gereken çim tohumu seçimidir. Kullanılacak çim tohumu yaşadığınız iklime dayanıklı olmalıdır. Marmara bölgesi için kalın tekstürlü, sıcağa ve neme dayanıklı bir tür seçilmelidir.
Eylül ayı çim ekimi, ara ekim sonbahar çim bakımı ve uygulamaları için en uygun aydır. Eski çimlerinizi komple yenileyebilir, mevcut çiminize ara ekim yapabilirsiniz. Unutmayın, en iyi bakıma maruz kalan çimler bile en fazla 8-9 yıl sonra yenilenmelidir. Şimdi hemen profesyonel bir firma ile anlaşarak çalışmaya ne dersiniz?